Medeea Petrovan; antreprenorul care se implică în comunitate

Articol publicat în cadrul revistei FwdBv în urma unui interviu acordat pentru aceasta:

Medeea Petrovan este o femeie de succes pentru care implicarea în comunitate se află pe primul loc. Deși deține o companie de consultanță financiară, tânăra își dedică cea mai mare parte a timpului liber implicării în comunitate. Ea crede că echilibrul dintre business și proiectele sociale este cheia către schimbarea mult așteptată.

Medeea este co-fondatoarea Excelsum Consulting, o companie ce oferă servicii integrate de dezvoltare pentru IMM-uri: contabilitate și consultanță fiscală, audit, evaluare, consultanță în management și asistență în accesarea și implementarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă. Până în prezent, ea a fost implicată în coordonarea și implementarea a peste 45 de proiecte, atât în zona de business, cât și domeniul comunitar unde activează din anul 2008.

Personal, cred că o persoană este de succes atunci când ceea ce face este în deplină armonie cu ceea ce simte și gândește. Fiecare persoană are un talent, are o unicitate și își poate găsi locul potrivit care să creeze acest echilibru și care să combine pasiunea cu activitatea de zi cu zi. Cred că ai succes atunci când tu ești aliniat cu tine însuți, iar odată ce se întâmplă asta, în mod cert și tot ceea ce se află în jurul tău va fi în armonie sau cel puțin mai ușor de gestionat, mărturisește Medeea.

Voluntariatul, parte din educație

În ceea ce privește formarea, deține o licență în Finanțe și Bănci, masterat în Politici Contabile, Audit și Control de Gestiune, iar în prezent urmează Facultatea de Drept în cadrul Universității Transilvania Brașov. Este Expert Contabil în cadrul CECCAR și Expert Evaluator stagiar în cadrul ANEVAR. În timp, Medeea și-a completat educația din mediul formal prin activități de voluntariat, de unde, spune ea, a deprins cele mai multe competențe practice, fiind implicată în organizații sau programe precum AIESEC, Rotaract, International Award for Young People, Aspire Academy, Grundvig, Tineret în Acțiune etc.

„În fiecare an pornesc la drum cu obiectivele pe care mi le propun, atât pe plan profesional, cât și personal, însă cheia este în a rămâne deschis la schimbare: atunci când simt că unele acțiuni nu mai sunt aliniate cu ceea ce simt că este potrivit pentru mine și cei din jurul meu, schimb și adaptez planul”, crede Medeea Petrovan.

În coordonarea Rotaract

**Deoarece crede în puterea tinerilor de a schimba viitorul, inițiativa ei de suflet rămâne cea a proiectelor de dezbateri academice dedicate tinerilor de liceu (Dezbatem România! și Brașovul Dezbate!), prin care, în cele 8 ediții organizate până în prezent, au fost implicați peste 1000 de tineri din România, 75 de profesori și 40 de licee. Este de trei ani de zile parte a echipei de bord a Rotaract România și Republica Moldova, iar începând cu luna iulie a acestui an, va prelua coordonarea întregii organizații, cu 58 de cluburi active Rotaract și 1500 de membri. Pe lângă voluntariat, iubește chitara clasică pe care a studiat-o timp de 8 ani, canto-ul, muntele, călătoriile și fitness-ul.

Ascultă oamenii

În coordonarea echipei sale, Medeea Petrovan se bazează pe ascultarea activă.

Ea crede că învățăm cel mai mult atunci când suntem în tăcere și că având o gură și două urechi, ar trebui să le folosim exact în aceeași pondere.

„Odată înțeleși și cunoscuți pentru ceea ce sunt cu adevărat, oamenii pot fi așezați în mod armonios acolo unde le este locul și unde pot genera plus valoare în activitatea lor. În aceeași măsură, trebuie să fii prezent – singura formă de leadership care cred că funcționează cu adevărat este cea prin puterea exemplului. Fiind mereu împreună cu echipa și nu în fața sau în spatele ei, orice provocare poate fi depășită”, susține Medeea Petrovan.

Pe termen lung, Medeea Petrovan se concentrează pe dezvoltarea Excelsum Consulting.

„Cred că echipa noastră poate contribui la îmbunătățirea modului în care rolul profesionistului contabil și al consultantului este în prezent perceput în mediul economic, oferind consiliere colaboratorilor noștri în toate procesele ce țin de o gestionare corectă și matură a afacerilor lor, de la organizare contabilității și până la planuri de dezvoltare, procese de implementare și atragerea de finanțări în acest sens”, declară Medeea.

Sfaturi pentru femei

Medeea Petrovan le sfătuiește pe femeile care nu au curajul să intre în lumea afacerilor să plece la drum cu încredere.

„Dacă ideea lor de afacere este ancorată într-o nevoie clară a pieței pe care o vizează și au un model de business validat din punct de vedere al potențialului financiar, atunci le-aș sfătui să pornească la drum cu multă încredere, răbdare și deschidere totală la o permanentă adaptare și îmbunătățire a planului.

Dacă nu au un plan bine stabilit, în mod cert cu asta trebuie să înceapă. Cu toate acestea, nimeni nu te poate învăța să fii antreprenor – deci le-aș sfătui să nu amâne debutul lor la nesfârșit din considerentul că “nu sunt încă suficient de pregătite”. Cu un plan validat, foarte multă muncă și perseverență se pot depăși majortatea provocărilor”, spune Medeea Petrovan.

Sursa: Revista FwdBV.

Contactează-ne